Pojkar Läser

Efter fler och fler alarmerande reportage och forskningsresultat som visar att barn, framför allt pojkar, läser sämre kände barnbibliotekarierna på Värnamo Stadsbibliotek att något borde göras. Likaså har vi observerat att ju äldre pojkarna blir desto mindre är de på biblioteket samt lånar mindre böcker. Påverkar vi inte barnen nu kommer de inte till biblioteken när de växer upp. Samtidigt blev bibliotekets barnbibliotekarier kontaktade av kommunens språk-, läs- och skrivutvecklare som gärna ville starta upp ett projekt inom temat läsning. Det bestämdes att vi tillsammans skulle fokusera på pojkarna i kommunen och så uppkom ”Pojkar Läser”.

Projektet är ett samarbete mellan Värnamo Kommun och Länsbibliotek Jönköping.
Målet med vårt projektet är att försöka vända på trenden att pojkar läser mindre och sämre samt försöka öka fritidsläsningen och läsförståelsen.



måndag 24 februari 2014

Stafettskrivning


I förra veckan provade vi på stafettskrivning i Bors femma. Alla fick varsitt papper att börja en berättelse på och därefter fick de skriva "vad som helst" i cirka två minuter. Jag var noga med att poängtera att det inte var lönt att skriva massa flams och svordomar.


 
 
När de två minuterna hade gått fick de vika bak det de hade skrivit och bara lämna den sista raden. Sedan skickades pappret vidare till eleven jämte som då kunde få fortsätta på "Och hon grät...".









Det blir en utmaning både i skrivandet och fantasi i denna övning. När eleverna bytt några gånger, fick de skriva ett slut på den sista och sedan läste vi upp den. Gissa om det blev mycket skratt och fniss!








Hälsar Alexandra



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar